lørdag 28. august 2010

DOGLIANI - en kommune hvor Dolcetto er drue nr 1

I sommer når vi var på tur i Italia var vårt siste stoppested Piemonte og selvsagt besøkte vi steder som Barolo og Barbaresco men også den lille kommunen Dogliani som ligger sør for Barolo.


Grunnen til at vi ønsket å besøke denne kommunen er at her er det druen Dolcetto som står for størsteparrten av vinproduksjonen og derfor finner man de beste dolcettoer i Doglini!
Vi hadde avtalt besøk hos produsenten Francesco Boschis, en flott liten famileprodusent hvorav det i dag er sønnene til Mario Boschis, Marco og Paolo som står for produksjonen.


Boschis startet med dyrking av vindruer allerede i 1919, men det var ikke før i 1969 Francesco startet å lage sin egen vin, før det solgte han druene sine til andre lokale produsenter. Etter at Fransesco og sønnen Mario startet i det små med noen hundre flasker Dolcetto utviklet det seg raskt og de begynte å spesialisere seg på Dolcetto og startet med en del enkltvinmarksviner og i dag finner man Dolcettoer ifra Sori San Martino, Vigna dei Prey og deres nyeste tilskudd ifra 2001 Vigna del Ciliegio.


I dag står Docetto for 80 % av produksjonen til Boschis, de andre lokale druene er Barbera, Freisa og Grignolino, hvorav alle druene blir vinifisert hver for seg.

Dolcetto di Dogliani Pianezzo er den eneste av Boschis sine viner som er å finne på polet, dette er en flott "billig" dolcetto til 147,-. Vinen gjæres med skallkontakt i 4 dager og ligger deretterpå glassfiberaktige og stål tanker i 8-10 måneder for videre utvikling. Viner er hærlig frisk og en ordentlig typeriktig Dolcetto. Det er innslag av lær, mørke bær og steinfrukter, og i munnen er den fast, lett syrlig med god frukt i munnen, dette er strukturert med en tørr og stram avslutning


Dogliani Sori San Martino er en enkeltvinmarks Dolcetto ifra Boschis, den var tidligere på polet til 180,- men er usikker på om man fremdeles får den på BU. Dette er vin som er laget på vinstokker ifra 1945 og vinmarken ligger sørøstlig til på hele 520 moh! Vinen fermenteres med skallkontakt i 6-7 dager og lagres deretter på ståltanker i 11 mpneder og tre måneder på flaske før den slippes på markedet. Vinen er mørkerød og meget tiltalende, med druetypiske aromaer av mørke bær og stenfrukter, noe anis, streif av blekk og nøtter. Vinen er saftig, rik og strukturert i munnen. Flott vin med markant tanninstruktur, tørr og fast med stram og lang avslutning!

Vinmarken San Martino - her er det bratt og all innhøstning foregår manuelt for hånd.

Dette er vin som man kan godt lagre i noen år og man trenger ikke å drikke den fersk som mange andre dolcettoer, dette skyldes Boschis sin jobb med druen, her er det gamle vinstokker og lave avlinger, samt ordentlig vinifikasjon som gjør dette til strålende vin med lagringspotensial!


Dogliani Vigna del Ciliegio er Boschis sin største og mest seriøse Dolcetto. Her er det vinmark med mye kalk og leire, vinmarken heller mot sørvest og vinstokkene er ifra 1950. Vinen gjæres i 7 dager med skallet og lagres deretter i et år på store eikeliggere og gamle barriques hvor den deretter overføres på ståltanker i 10 måneder og tre måneder på flaske. Vinen er mørk rød med duft av modne røde bær, blomster, mørke plommer og kirsebær, på nesen finner man også et mineralsk preg. Vinen er kompleks, kraftig og strukturert i munnen, tett og solid vin med middels syre og stor lengde med noe mandler i finish. Dette er helt nydelig og utrolig vellaget!!


Vi smakte også deres Dolcetto Vigna dei Prey, deres to Barberaer, Freisa og Grignolino og jeg bøyer meg i støvet av beundring, her er det bare gode vellagede viner og de to sønnene er godt oppdratt, her er det ingen snarveier eller påvirkning av av vinjornalister eller markedet forøvrig. Her lager de 100 % ærlig vin og utnytter det potensial som vinmark og drue har. BOSCHIS anbefales på det varmeste, løp og kjøp!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar