søndag 11. september 2016

Ikon vin ifra Libanon - Chateau Musar 2008

Chateau Musar har nylig blitt kåret til det 35 mest "beundrede" vin brand i kåringen "The worlds most admired wine brand in the world 2016"

Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av av Gaston Hochar etter et opphold i Bordeaux. Bekjentskapet med Major Barton ifra Frankrike som var stasjonert i Libanon under 2 verdenskrig styrket ytterligere linken til Frankrike og særlig Bordeaux. Serge Hochar (Gaston sin sønn) setter punktum i 1977 for endelig "formula" for Chateau Musar sine røde viner.
Mest kjent er nok også Musar for å evne å lage årgangsvin i det borgerkrigsherjede Hisbollah landet i perioden 1975 til 1990. Eneste årgang de ikke fikk til var 76 og 84, årsaken var at druene ikke nådde frem til vineriet grunnet blokadene! Vinmarkene teller i dag ca 180 hektar og er på ca 1000 m.o.h

Chateau Musar har siden 60 tallet vært en pioner ved å bruke lokale druesorter, og deres hvite viner på druene Merwah og Obaideh lagrer i dag like godt som deres langt mer kjente røde viner, som jeg skal komme tilbake til.
Serge Hochar
Musar sine vinmarker ligger i enden av den sørlige delen av Bekaa dalen, som er en to timers biltur ifra Beirut. Det er her et perfekt jordsmonn med en unik blanding av kalkstein og grus, som gir et godt grunnlag for dyrking av druer. Druene som blir brukt i deres røde viner er Cabern Sauvignon og typiske rhone druer som Cinsault og Carignan. Det jobbes svært manuelt og økologisk i vinmarken og utbytte er på lave 35 hl per hektar! Alle druer høstes inn manuelt av lokale beduiner i tidsrommet august til oktober. I vineriet brukes det svært lite gjær, og vinene er stort sett spontan fermentert, det tilsettes også lite sulfat og vinene blir ikke filtrert!
 
Musar slipper aldri sine viner før de er godkjent av Serge Hochar og hans to sønner og han følger nøye med på utviklingen av hver årgang. Vinene slippes stort sett når de er rundt 7 år gammle og er modne for drikking og tåler videre lagring i en 7-10 år om man ønsker det.

Chateau Musar (rød) er laget med ca 1/3 hver av druene Cabernet Sauvignon, Carignan og Cinsault, og vinstokkene er ca 40 år gammle. Hver drue har sin egen gjæringsprosess, selve gjæringen tar ca 14 dager i sement kar med maserasjon ifra drueskall og bunnfall. Deretter oppbevares vinen i ca 6 måneder i disse sement tankene, og deretter lagres vinen 1 år på små franske Nevers eikefat (barriques 225 l). Deretter blandes vinene (druene) sammen til perfeksjonisme, for å vise tydelig frem sin årgang og Libanesiske terroir. Etter fire års modning på flaske i dype kjølige kjellere hos Musar, slippes vinene ca 7 år etter at druene ble innhøstet. På vinmonopolet er det i dag den meget flotte 2008 årgangen som er tilgjengelig.

Her er mitt smaksnotat ifra denne vinen:

Chateau Musar 2008, Gaston Hochar
Bekaa Valley, Libanon
#1005301 - 309,90,-

Elegant og silkemyk vin, som drikker meget godt nå, men som også tåler mange år på langs. Vinens druer er fremtredende i lukt og smaksbildet. Her er det mørke modne frukter og bær, krydder, tobakk og streif av pepper, lær og stall. I munnen er vinen fløyelsmyk, dog noe volatil, som man ofte finner i Nebbiolo viner. Vinen er saftig og sitter godt i munnen, hele tiden på den meget elegante siden med en nydelig sødmefull frukt. Flott balansert vin, med en nydelig syrestruktur, og en deilig og kjøttfull finish med meget pent integrerte tanniner. Kan ikke bli så mye bedre enn dette her!

Chateu Musar 2008
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar